RESIPI CHICKEN BUTTER MILK
Chicken Butter Milk yang dah siap dimasak
Bahan2 dan cara2 adalah seperti dalam gambar2 dibawah
Follow step by step
Beberapa ketul ayam(bahagian isi sahaja)
dipotong kiub dan digaul bersama garam,kunyit dan sedikit tepung ubi kayu
kemudian digoreng(ikut suka kalau nak setengah masak atau garing)
Butter 250g
ambil suku daripadanya dan dipotong dadu
bawang,cili merah dan cili api dipotong
sedikit daun kari untuk menumis dan menaikkan aroma
Susu cair(hakak guna 1 tin)
1-panaskan kuali
2-cairkan butter
3-terus tumiskan bawang,cili dan daun kari
jangan sampai kering
4-masukkan susu cair,sedikit garam dan gula
5-terus masukkan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu tadi,gaul rata
6-biarkan mendidih
7-perasakan...kemudian boleh diangkat dan dihidang
****kalau taknak berkuah sangat,boleh masak lama sedikit...tapi hakak suka yang berkuah!!
tercekik pulak nanti...
Ini lah hasilnya bila siap dimasak!!
Jemput jamu selera atau jamu mata....
SELAMAT MENCUBA
#MasakCaraLynna
#DariDapurLynna
Jumpa lagi dilain resipi...
Terima Kasih kerana sudi melayan #MasakCaraLynna
HAZLINA HASSAN
Bahan2 dan cara2 adalah seperti dalam gambar2 dibawah
Follow step by step
Beberapa ketul ayam(bahagian isi sahaja)
dipotong kiub dan digaul bersama garam,kunyit dan sedikit tepung ubi kayu
kemudian digoreng(ikut suka kalau nak setengah masak atau garing)
Butter 250g
ambil suku daripadanya dan dipotong dadu
bawang,cili merah dan cili api dipotong
sedikit daun kari untuk menumis dan menaikkan aroma
Susu cair(hakak guna 1 tin)
1-panaskan kuali
2-cairkan butter
3-terus tumiskan bawang,cili dan daun kari
jangan sampai kering
4-masukkan susu cair,sedikit garam dan gula
5-terus masukkan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu tadi,gaul rata
6-biarkan mendidih
7-perasakan...kemudian boleh diangkat dan dihidang
****kalau taknak berkuah sangat,boleh masak lama sedikit...tapi hakak suka yang berkuah!!
tercekik pulak nanti...
Ini lah hasilnya bila siap dimasak!!
Jemput jamu selera atau jamu mata....
SELAMAT MENCUBA
#MasakCaraLynna
#DariDapurLynna
Jumpa lagi dilain resipi...
Terima Kasih kerana sudi melayan #MasakCaraLynna
HAZLINA HASSAN
RESIPI BERGEDIL DAGING
Bergedil daging yang dah siap dimasak
Ini adalah makanan yang ringkas bagi masyarakat jawa
Bahan-bahan dan cara2 membuat bergedil adalah seperti dalam gambar2 dibawah
Ini adalah makanan yang ringkas bagi masyarakat jawa
Bahan-bahan dan cara2 membuat bergedil adalah seperti dalam gambar2 dibawah
beberapa biji ubi kentang yang siap digoreng separuh masak
Bawang merah dihiris halus
daun sup dihiris halus
daging kisar(ikut citarasa nak letak banyak/sedikit)
daun sup dihiris halus
daging kisar(ikut citarasa nak letak banyak/sedikit)
sedikit serbuk lada sulah
(putih dan blackpapper)
(putih dan blackpapper)
Ubi kentang yang dah digoreng separuh masak tadi,ditumbuk/lenyek terlebih dahulu sampai hancur
kemudian masukkan kesemua bahan2 diatas tadi bersama sedikit garam
kemudian masukkan kesemua bahan2 diatas tadi bersama sedikit garam
Ubi kentang yang siap dilenyek dan digaul bersama bahan2 tadi,akan jadi seperti ini
ambil sedikit ubi kentang yg dah dilenyek dan bulat2kan seperti gambar diatas
kemudian digoreng dengan api yang sederhana besar selepas disalut dengan pukulan telur
Siapp!!!
sedia untuk dinikmati
Enak dimakan begitu sahaja,makan bersama nasi atau mee soto
SELAMAT MENCUBA
#MasakCaraLynna
#DariDapurLynna
Jumpa lagi dilain resipi...
Terima Kasih kerana sudi melayan #MasakCaraLynna
HAZLINA HASSAN
kemudian digoreng dengan api yang sederhana besar selepas disalut dengan pukulan telur
Siapp!!!
sedia untuk dinikmati
Enak dimakan begitu sahaja,makan bersama nasi atau mee soto
SELAMAT MENCUBA
#MasakCaraLynna
#DariDapurLynna
Jumpa lagi dilain resipi...
Terima Kasih kerana sudi melayan #MasakCaraLynna
HAZLINA HASSAN
Sebelum di steam
Bahan2
- beberapa ketul bahagian ayam (ikut suka)
- sedikit halia (dihiris)
- 3 ketul bawang putih (dihiris)
- 3 tangakai cili padi ( dihiris)
- setangkai cili merah besar (dihiris)
- setangkai cili hijau besar (dihiris)
- sedikit kicap cair (untuk kuah)
- sedikit kicap
- campur laa apa2 sayur hijau (kalau suka)
- sedikit serbuk lada putih
- sedikit serbuk lada hitam
Cara masak
campurkan kesemua bahan dalam acuan digaul rata kemudian disteamkan selama satu jam
siap selepas satu jam dan sedia dihidang untuk dinikmati
Chicken steam
yang dah siap dan enak dimakan begitu sahaja...
SELAMAT MENCUBA
#DariDapurKecilku
#ChickenSteamWithSpicy
**kalau tak sedap atau tak kena dengan citarasa,jangan marah saya yerr...hikhik
HAZLINA HASSAN
yang dah siap dan enak dimakan begitu sahaja...
SELAMAT MENCUBA
#DariDapurKecilku
#ChickenSteamWithSpicy
**kalau tak sedap atau tak kena dengan citarasa,jangan marah saya yerr...hikhik
HAZLINA HASSAN
Bahan2
-
Seekor ayam (dipotong & dibersihkan terlebih dahulu)
-
sepotong halia(sebesar ibu jari)**
-
kunyit hidup(sebesar ibu jari)**
-
lengkuas(sebesar ibu jari)**
-
cili api(terpulang nak banyak mana ikut tahap kepedasan)**
-
cili merah besar (4 tangkai)**
-
cili hijau besar (4 tangkai)**
-
sebiji bawang besar**
-
kerisik
-
santan (saya guna susu cair tanpa kolesterol)
-
beberapa batang serai
-
gula melaka (yang bulat besar tu...potong dua,ambil sebelah sahaja)
-
asam keping
-
daun kunyit dihiris nipis(2 helai)
Cara memasak
- blenderkan semua bahan yang bertanda ***
- ayam yang telah dibersihkan terlebih dahulu tadi,dimasukkan kedalam kuali dan diletakkan diatas dapur dengan api yang sederhana bersama serai yang telah diketuk terlebih dahulu
- masukkan bahan yang dah diblender tadi,gaul ratakan bersama ayam diatas dapur sehingga air ayam hampir kering
- hampir kering...jangan terlalu kering,masukkan susu cair/santan...biar kan dan kacau seketika sehingga menggelegak
- masukkan gula melaka...biar sehingga cair didalam kepekatan kuah...kacau sehingga hampir kering kemudian masukkan kerisik..(terpulang pada citarasa samaada nak letak sikit atau banyak...saya guna 4sudu)
- akhir sekali,masukkan garam, asam keping dan taburkan daun kunyit,kacau rata...perasakan dan boleh dihidang untuk dinikmati
Rendang
yang masih dalam kuali
dalam proses untuk keringkan kuah
terpulang samaada nak berkuah/tidak
ikut citarasa masing2
Rendang
yang sudah siap sepenuhnya dan boleh dinikmati dengan nasi yang masih panas sebagai pembuka selera...
Selamat Mencuba guyysss!!
kalau tak sedap,jangan marah errr..hikhik
#DariDapurKecilku
#RendangAyamKasihSayang
HAZLINA HASSAN
Bahan2
-
Seekor ayam (dipotong & dibersihkan terlebih dahulu)
-
sepotong halia(sebesar ibu jari)**
-
kunyit hidup(sebesar ibu jari)**
-
lengkuas(sebesar ibu jari)**
-
cili api(terpulang nak banyak mana ikut tahap kepedasan)**
-
cili merah besar (4 tangkai)**
-
cili hijau besar (4 tangkai)**
-
sebiji bawang besar**
-
kerisik
-
santan (saya guna susu cair tanpa kolesterol)
-
beberapa batang serai
-
gula melaka (yang bulat besar tu...potong dua,ambil sebelah sahaja)
-
asam keping
-
daun kunyit dihiris nipis(2 helai)
Cara memasak
- blenderkan semua bahan yang bertanda ***
- ayam yang telah dibersihkan terlebih dahulu tadi,dimasukkan kedalam kuali dan diletakkan diatas dapur dengan api yang sederhana bersama serai yang telah diketuk terlebih dahulu
- masukkan bahan yang dah diblender tadi,gaul ratakan bersama ayam diatas dapur sehingga air ayam hampir kering
- hampir kering...jangan terlalu kering,masukkan susu cair/santan...biar kan dan kacau seketika sehingga menggelegak
- masukkan gula melaka...biar sehingga cair didalam kepekatan kuah...kacau sehingga hampir kering kemudian masukkan kerisik..(terpulang pada citarasa samaada nak letak sikit atau banyak...saya guna 4sudu)
- akhir sekali,masukkan garam, asam keping dan taburkan daun kunyit,kacau rata...perasakan dan boleh dihidang untuk dinikmati
Rendang
yang masih dalam kuali
dalam proses untuk keringkan kuah
terpulang samaada nak berkuah/tidak
ikut citarasa masing2
Rendang
yang sudah siap sepenuhnya dan boleh dinikmati dengan nasi yang masih panas sebagai pembuka selera...
Selamat Mencuba guyysss!!
kalau tak sedap,jangan marah errr..hikhik
#DariDapurKecilku
#RendangAyamKasihSayang
HAZLINA HASSAN
Nutella Cheese Tart
Bahan2
- Seekor ayam (dipotong & dibersihkan terlebih dahulu)
- sepotong halia(sebesar ibu jari)**
- kunyit hidup(sebesar ibu jari)**
- lengkuas(sebesar ibu jari)**
- cili api(terpulang nak banyak mana ikut tahap kepedasan)**
- cili merah besar (4 tangkai)**
- cili hijau besar (4 tangkai)**
- sebiji bawang besar**
- kerisik
- santan (saya guna susu cair tanpa kolesterol)
- beberapa batang serai
- gula melaka (yang bulat besar tu...potong dua,ambil sebelah sahaja)
- asam keping
- daun kunyit dihiris nipis(2 helai)
Cara memasak
- blenderkan semua bahan yang bertanda ***
- ayam yang telah dibersihkan terlebih dahulu tadi,dimasukkan kedalam kuali dan diletakkan diatas dapur dengan api yang sederhana bersama serai yang telah diketuk terlebih dahulu
- masukkan bahan yang dah diblender tadi,gaul ratakan bersama ayam diatas dapur sehingga air ayam hampir kering
- hampir kering...jangan terlalu kering,masukkan susu cair/santan...biar kan dan kacau seketika sehingga menggelegak
- masukkan gula melaka...biar sehingga cair didalam kepekatan kuah...kacau sehingga hampir kering kemudian masukkan kerisik..(terpulang pada citarasa samaada nak letak sikit atau banyak...saya guna 4sudu)
- akhir sekali,masukkan garam, asam keping dan taburkan daun kunyit,kacau rata...perasakan dan boleh dihidang untuk dinikmati
Rendang
yang masih dalam kuali
dalam proses untuk keringkan kuah
terpulang samaada nak berkuah/tidak
ikut citarasa masing2
Rendang
yang sudah siap sepenuhnya dan boleh dinikmati dengan nasi yang masih panas sebagai pembuka selera...
Selamat Mencuba guyysss!!
kalau tak sedap,jangan marah errr..hikhik
#DariDapurKecilku
#RendangAyamKasihSayang
HAZLINA HASSAN
- Seekor ayam (dipotong & dibersihkan terlebih dahulu)
- sepotong halia(sebesar ibu jari)**
- kunyit hidup(sebesar ibu jari)**
- lengkuas(sebesar ibu jari)**
- cili api(terpulang nak banyak mana ikut tahap kepedasan)**
- cili merah besar (4 tangkai)**
- cili hijau besar (4 tangkai)**
- sebiji bawang besar**
- kerisik
- santan (saya guna susu cair tanpa kolesterol)
- beberapa batang serai
- gula melaka (yang bulat besar tu...potong dua,ambil sebelah sahaja)
- asam keping
- daun kunyit dihiris nipis(2 helai)
- blenderkan semua bahan yang bertanda ***
- ayam yang telah dibersihkan terlebih dahulu tadi,dimasukkan kedalam kuali dan diletakkan diatas dapur dengan api yang sederhana bersama serai yang telah diketuk terlebih dahulu
- masukkan bahan yang dah diblender tadi,gaul ratakan bersama ayam diatas dapur sehingga air ayam hampir kering
- hampir kering...jangan terlalu kering,masukkan susu cair/santan...biar kan dan kacau seketika sehingga menggelegak
- masukkan gula melaka...biar sehingga cair didalam kepekatan kuah...kacau sehingga hampir kering kemudian masukkan kerisik..(terpulang pada citarasa samaada nak letak sikit atau banyak...saya guna 4sudu)
- akhir sekali,masukkan garam, asam keping dan taburkan daun kunyit,kacau rata...perasakan dan boleh dihidang untuk dinikmati
Rendang
yang masih dalam kuali
dalam proses untuk keringkan kuah
terpulang samaada nak berkuah/tidak
ikut citarasa masing2
Rendang
yang sudah siap sepenuhnya dan boleh dinikmati dengan nasi yang masih panas sebagai pembuka selera...
Selamat Mencuba guyysss!!
kalau tak sedap,jangan marah errr..hikhik
#DariDapurKecilku
#RendangAyamKasihSayang
HAZLINA HASSAN
Doh Pastri:
Bahan-bahan
1 ½ cawan tepung serbaguna
¼ cawan gula aising
½ cawan mentega
4-6 sudu besar air sejuk
Cara memasak
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Sapu tin pembakar dengan sedikit mentega supaya tidak melekat.
2. Potong mentega dalam bentuk dadu dan masukkan ke dalam peti sejuk.
3. Dalam mangkuk yang besar, campurkan tepung bersama guna dan kacau sebati.
4. Masukkan mentega yang sejuk dan campurkan menggunakan pisau hingga anjunan menyerupai serbuk roti.
5. Masukkan air sejuk, sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga adunan menjadi doh. Bungkus dalam cling wrap dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
6. Selepas 20 minit, roll dan terapkan doh menjadi bulat dam masukkan ke dalam tin pembakar.
7. Bahan selama 30 minit atau hingga doh menjadi keperangan.
Inti Cream Cheese
Bahan-bahan
200g cream cheese
200 krim putar
3 sudu besar gula aising
1 sudu kecil vanilla
Cara memasak
1. Dalam mangkuk besar, putar cream cheese dan krim putar hingga kembang dan sebati. Masukkan gula. Putar lagi.
2. Masukkan vanilla. Gaul sebati.
Nutella Cheese Tart
Bahan tambahan:
200g nutella
1. Ambil 4 sudu besar nutella dan sapukan pada permukaan tart.
2. Letakkan semua inti cream cheese ke dalam tart.
3. Sapukan lebihan nutella ke atas inti cheese. Hias dengan kekacang atau buah blueberry.
Bahan-bahan
1 ½ cawan tepung serbaguna
¼ cawan gula aising
½ cawan mentega
4-6 sudu besar air sejuk
Cara memasak
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Sapu tin pembakar dengan sedikit mentega supaya tidak melekat.
2. Potong mentega dalam bentuk dadu dan masukkan ke dalam peti sejuk.
3. Dalam mangkuk yang besar, campurkan tepung bersama guna dan kacau sebati.
4. Masukkan mentega yang sejuk dan campurkan menggunakan pisau hingga anjunan menyerupai serbuk roti.
5. Masukkan air sejuk, sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga adunan menjadi doh. Bungkus dalam cling wrap dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
6. Selepas 20 minit, roll dan terapkan doh menjadi bulat dam masukkan ke dalam tin pembakar.
7. Bahan selama 30 minit atau hingga doh menjadi keperangan.
Inti Cream Cheese
Bahan-bahan
200g cream cheese
200 krim putar
3 sudu besar gula aising
1 sudu kecil vanilla
Cara memasak
1. Dalam mangkuk besar, putar cream cheese dan krim putar hingga kembang dan sebati. Masukkan gula. Putar lagi.
2. Masukkan vanilla. Gaul sebati.
Nutella Cheese Tart
Bahan tambahan:
200g nutella
1. Ambil 4 sudu besar nutella dan sapukan pada permukaan tart.
2. Letakkan semua inti cream cheese ke dalam tart.
3. Sapukan lebihan nutella ke atas inti cheese. Hias dengan kekacang atau buah blueberry.
SELAMAT MENCUBA
Dari Dapur Kecilku
Hazlina Hassan
Resepi Nasi Ayam Hainan Yang Lazat Dan Nikmat
MIN KAFFE CUSTARD PUDDING AGAR-AGAR
Ingredients for agar-agar pudding:
Agar-agar, 35 gm
Castor sugar, 480 gm
Melted butter, 187.5 gm
Egg yolks, 5
Water, 1.25 litre
Custard powder, 3 tbsp (mixed) - custard mixture
Water, 3 tbsp
Hai-O Min Kaffe, 2 sachets
Ingredients for custard sauce:
Cream, 200 ml
Sugar, 1 tbsp
Custard powder, 2 tsp (mixed) -- custard mixture
Water, 2 tsp
To prepare for agar-agar pudding:
- In a bowl, add egg yolks, vanilla essence and melted butter. Set aside.
- Add water in a saucepan then add agar-agar and sugar. Cook until dissolved.
- Next, add 2 sachets of Min Kaffe and whisk until dissolve.
- Pour in the egg mixture and custard mixture slowly and simmer on low heat. Keep on whisking until the mixture thickens to a custard-like form.
- Pour the mixture into a jelly pan or glassware. Refrigerate for at least 4 hours or overnight.
To prepare for custard sauce:
- Heat cream in a saucepan and add in sugar. Cook until dissolved. Then add the custard mixture and whisk until slightly thickened. Let cool before serving.
To serve:
- Cut pudding into desired shapes. Pour the custard sauce over the pudding. Garnish with berries or desired cut fruits. Enjoy!
GULAI IKAN KELI MASAK LEMAK CILI PADI
Gulai ikan keli yang dah siap dimasak
Bahan-bahan
- Ikan keli yang dah siap dibersihkan dan dipotong beberapa bahagian ikut suka
- Sebiji bawang besar*
- Kunyit hidup(sebesar ibu jari)*
- Cili padi...ikut anggaran,kalau nak pedas guna banyak laaa*
- Santan
- Asam keping
- Daun kunyit(dihiris halus)
- Ubi kentang
- Sedikit garam
Cara Masak
- Blenderkan bahan yang bertanda *
- Campurkan kesemua bahan yang dah diblend bersama santan
- Masakkan diatas api yang sederhana sehingga mendidih
- Masukkan ubi kentang,kawal sehingga kentang hampir lembut
- Masukkan ikan dan asam keping
- Last sekali masukkan daun kunyit yang dah dihiris halus tadi dan perasakan bersama garam
***apabila dah masukkan ikan,kacau dengan berhati2 supaya ikan tak hancur
Selamat mencuba & selamat menjamu selera
Dari dapur kecilku.....
Berkongsi selera,berkongsi rasa
Hazlina Hassan
MAGGI GORENG SPECIALS
Maggie goreng specials
yang dah siap dimasak dan sedia untuk dimakan
Bahan2
- Sebungkus maggi-saya guna perisa kari/assam laksa(direbus terlebih dahulu)
- Bawang (dipotong halus)
- Perencah maggie*
- 2 sudu makan cili kering(diblender)*
- Beberapa tangkai cili padi /cili merah besar
- Beberapa helai daun kari
- Bahan2 basah seperti ayam,daging,seafood
Cara Memasak
- Panaskan minyak...tumiskan bawang sehingga kekuningan dan berbau wangi..
- Masukkan bahan yang bertanda *(perencah yang dicampur bersama sedikit cili kering kisar..dibancuh dalam mangkuk terlebih dahulu)...tumiskan bersama bawang yang dah ditumis terlebih dahulu tadi....
- Masukkan bahan basah...tumis bersama sehingga empuk
- Setelah ditumis hampir masak dan keluar minyak,masukkan daun kari,tumis sebentar...jangan sampai hangit pulakkk...masak dalam keadaan api perlahan yerrr...
- Masukkan cili padi & cili besar...tumis sebentar kemudian akhir sekali baru masukkan mee maggie yang dah direbus terlebih dahulu tadi....
- Gaul sebati kalau rasa kering..bolehla tambah sedikit air...kemudian bolehlaa di angkat dan dihidangkan....
****saya tak campurkan garam yerr...sebab perencah maggie yang ada tu dah cukup masin
SELAMAT MENCUBA YERRR....
MENU RINGKAS BAGI YANG KEJAR MASA NAK MAKAN
Resipi Agar2 Puding Coklat
Kali ni saya nak berkongsi resipi...nak ke???mana la tau ada yang berminat dengan agar2 coklat saya niii...hihi...saya kongsikan yerr??? Nanti cubala sendiri...
Bahan2nya mudah aja...nak buat pun mudah(bagi saya laa,kalau orang lain saya tak tau..hihi)
Bahan2nya mudah aja...nak buat pun mudah(bagi saya laa,kalau orang lain saya tak tau..hihi)
- Sepeket agar2 kering
- Satu tin susu cair
- Esen vanilla
- Milo/serbuk koko(kalau nak nmpk pekat,baik gunakan serbuk koko)-2sudu besar
- Tepung jagung(2 sudu besar)
- Gula
- Air secukupnya
- Bekas bercorak (kalau nak nampak kreatif)
Cara. Masak:-
- panaskan air dalam periuk,hingga mendidih,kemudian masukkan agar2 kering,masak sampai agar2 hancur bersama gula...
- Apabila agar2 dah hancur,masukkan beberapa titik esen vanilla,masukkan tepung jagung yang sebelum itu sudah dikacau sebati dengan air,biarkan mendidih sebentar
- Akhir sekali ,baru.masukkan susu cair..kecilkan api,kacau jangan sampai. melimpah
- Sementara itu,dalam bekas yang.berasingan,bolehla larutkan serbuk koko ,kacau bersama sedikit.campuran yang di didihkan tadi...
- Tutup api,untuk agar2 yang dimasak tadi
Boleh mulakan proses ...layerkan sedikit demi sedikit kedalam.bekas..layer satu persatu
Dah habis kesemuanya,bolehlah disejukkan kedalam peti ais...dan sedia untuk dihidang...
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera...
lkhlas dari saya,
Lynna
Resipi Gulai Ayam Masak Lemak Cilipadi
Gulai atas dapur...tengah menggelegak
Bahan2:-
Beberapa ketul ayam yang telah siap dipotong
2 biji kentang- dibelah empat
Cili padi- ikut suka...kalau suka pedas pilih banyak
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Santan
Serai -2batang
Asam keping
Sedikit garam
**cili padi dikisar bersama kunyit hidup**~~
Cara2..:-
Ayam yang siap dibersihkan,diperap sebentar bersama bahan kisar
Kemudian,kecutkan ayam bersama bahan kisar diatas api bersama serai...supaya air ayam kering sedikit...
Ratakan bahan kisar bersama ayam..apabila ayam dah kecut,dan air sedikit kering,baru masukkan santan.bersama sedikit garam,kacau sentiasa supaya santan tidak berketul
Masukkan kentang,apabila kentang sudah lembut..baru boleh masukkan asam keping...kawal api perlahan supaya tidak tumpah,sebab menggelegak..
Dah siap untuk dihidang dan dimakan
~~Selamat Mencuba ~~
~~Selamat Mencuba ~~
Ikhlas dari saya...
Lynna Hassan
Resipi Sambal Tumis Kentang Ikan Bilis
Sambal tumis masih dalam kuali..
Bahan2nya ialah:-
Beberapa biji kentang -dipotong nipis dan bulat
Cili kering kisar bersama bawang
Ikan bilis -digoreng terlebih dahulu
Sedikit garam
Sedikit gula
Asam keping
Cara memasak...
Pastikan kentang yang dah siap dipotong tadi digoreng terlebih dahulu
Ikan bilis pun sama,kemudian asingkan dahulu keduanya ketepi...
Panaskan API,kemudian tumiskan bahan yang dikisar,iaitu.cili kering bersama bawang,apabila bahan tumis sudah naik minyak,masukkan sedikit garam,gaul rata,pastikan api perlahan supaya tak cepat hangus@hangit...
Apabila sudah nampak sambal sudah sedikit garing,masukkan sedikit gula dan kesemua bahan yang sudah digoreng terlebih.dahulu tadi,iaitu kentang dan ikan bilis...sebatikan dan gaul rata...akhir sekali,baru masukkan asam keping..perasakan...
Tutup api,dan sedia untuk dihidang...
Sambal kentang yang dah siap dimasak,dan menanti untuk dinikmati,..
~~selamat mencuba..~~~
Ikhlas dari saya...
Lynna
<<Lot's of Love~~~
**^-^Dapurku...inspirasiku...^-^~~~
Bahan2nya ialah:-
Beberapa biji kentang -dipotong nipis dan bulat
Cili kering kisar bersama bawang
Ikan bilis -digoreng terlebih dahulu
Sedikit garam
Sedikit gula
Asam keping
Cara memasak...
Pastikan kentang yang dah siap dipotong tadi digoreng terlebih dahulu
Ikan bilis pun sama,kemudian asingkan dahulu keduanya ketepi...
Panaskan API,kemudian tumiskan bahan yang dikisar,iaitu.cili kering bersama bawang,apabila bahan tumis sudah naik minyak,masukkan sedikit garam,gaul rata,pastikan api perlahan supaya tak cepat hangus@hangit...
Apabila sudah nampak sambal sudah sedikit garing,masukkan sedikit gula dan kesemua bahan yang sudah digoreng terlebih.dahulu tadi,iaitu kentang dan ikan bilis...sebatikan dan gaul rata...akhir sekali,baru masukkan asam keping..perasakan...
Tutup api,dan sedia untuk dihidang...
Sambal kentang yang dah siap dimasak,dan menanti untuk dinikmati,..
~~selamat mencuba..~~~
Ikhlas dari saya...
Lynna
<<Lot's of Love~~~
**^-^Dapurku...inspirasiku...^-^~~~
MEE HOON GORENG SINGAPORE
Hari ni cuti dari bekerja...takde ape nak buat...perut pulak lapar..jadi apa lagi..tengah ada mood rajin ni masak laa keje saya..
Saya masak MEE HOON GORENG SINGAPORE hari ni...
Apa??? nak cuba masak resepi saya ni??? boleh..takde masalah ...senang jerr buatnyerrr..
Bahan2 untuk Mee Hoon Goreng Singapore ni ialah:
> mee hoon (direndam terlebih dahulu)
> bawang besar 2 biji [blender]
> bawang putih 4 ulas[blender]
> cili api [blender]
>daging kisar
>sayur campur [mix vege]
> minyak masak
> garam secukup rasa
>sedikit gula
>2 biji telur
Cara-caranya
tumiskan bahan yang diblender terlebih dahulu..
lepas naik bau dan dah mengeluarkan sedikit minyak
masukkan daging kisar dan pecahkan telur campurkan sedikit garam
dah sebati masukkan mee hoon dan tambahkan sedikit air supaya mee hoon lembut
kacau sebati sehingga air kering dan masukkan sedikit gula
rasa dan boleh dihidang mengikut kreativiti anda
Yeaayyy!!!
Dah siap
Jom makan
Made by me.. Lynna Hassan
RESEPI ASAM PEDAS...
Bahan-bahan
>ikan...(ikut suka)
>cili kering
>bawang merah + putih +halia
>serai
>air asam jawa
>daun kesum
>boleh tambahkan bendi atau tomato
>sedikit air utk buat kuah
>sedikit minyak masak untuk menumis
>sedikit garam
*cili kering,bawang merah,+putih ,halia diblender bersama
CARA MEMASAK
Panaskan minyak ..seeloknya masak dalam periuk,tumiskan bahan yang diblender sampai naik minyak dan berbau wangi ...
masukkan serai,tumis sebentar bersama cili,masukkan air asam jawa,daun kesum,kalau nak kuah pekat,masukkan sedikit saja air..(ikut selera),masukkan sedikit garam,perasakan sebelum masukkan ikan
akhir sekali baru masukkan bendi atau tomato...terus tutup api .. sebab kalau bendi atau tomato terlalu lembik rasanya tak sedap
okkk ...dah boleh dihidangkan...
SELAMAT MENCUBA...
KALAU RASANYA TAK SEDAP JANGAN MARAH HAAA....
LYNNA HASSAN'S KITCHEN
Resepi Laksa Utara
Laksa yang telah direbus/celur air panas
Kuah laksa yang dah siap dimasak
Bahan2 tambahan untuk dimakan bersama laksa
1-limau
2 - daun salad
3-cili api/cili besar merah
4-telur rebus
5-timun yang dah dipotong halus
6-bawang besar yang dipotong
Bahan2 untuk masak kuah
- Ikan kembung -dibersihkan,direbus,kemudian dibuang tulangnya dan blender isinya (air rebusan jangan dibuang ye...boleh diguna untuk buat kuahnya)
- cili kering diblender (guna dalam 2/3 sudu saja)
- asam keping
- bunga kantan
- daun kesom
- sedikit garam
campurkan kesemua bahan kedalam air rebusan ikan tadi,kemudian direbus sehingga bunga kantan jadi lembut
asam keping dan garam masuk kan akhir sekali...jika direbus awal2 bersama asam keping kuah akan menjadi masam
bila dah mendidih,jangan lupa rasa garam yerrr...jika kurang rasa,boleh lah tambah garam...heheh
Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera
No comments:
Post a Comment